Βοηθώντας τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές στην καθημερινότητα, εξαιτίας της πανδημίας από τον κορωνοϊό- COVID-19 - Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Κωφών Βαρήκοων Πανοράματος

espa«Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες- ΑΠ 1,2,3 »

Πρόγραμμα μέτρων εξατομικευμένης υποστήριξης μαθητών

menoumespiti αγαπημενοι

Όλοι μας, μικροί και μεγάλοι ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Ξαφνικά η ζωή μας άλλαξε, σταμάτησαν οι δουλειές και τα σχολεία και βρισκόμαστε πλέον κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας. Η πανδημία πλήττει την υγεία  πολλών συνανθρώπων μας, αλλά  και την καθημερινότητα όλων μας.

Και ενώ στην αρχή δε φαινόταν τίποτα εύκολο, με χαρά μου πληροφορήθηκα ότι τα παιδιά μας έχουν προσαρμοστεί κατά πολύ.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως, πως η κατάσταση συνεχίζεται, πέρα από τις προσδοκίες μας και το πιθανότερο είναι να κουραστούμε όλοι. Γι΄αυτό θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να σκεφτούμε πως πρέπει να διατηρήσουμε την ηρεμία μας και την πολύ καλή σχέση με τα παιδιά.

 

 Ας μη γίνει λοιπόν η πίεση για μάθημα αφορμή για φασαρία. Κρατήστε ένα πρόγραμμα,  όσο αντέχει το παιδί σας.

Στην παρούσα φάση και να χαθεί η ύλη του σχολείου δεν σημαίνει κάτι για την γενικότερη πρόοδο του παιδιού. Το άγχος όμως, όπου υπάρχει μπορεί να καταστρέψει και τις σχέσεις με το παιδί αλλά και την ομαλότητα της καθημερινής μας ζωής στο σπίτι.

Επιπλέον, μη ξεχνάτε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο τρόπος που εσείς αντιδράτε στην κατάσταση αυτή: Συνήθως τα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο από το τι κάνουν οι γονείς τους παρά από αυτό που λένε οι γονείς τουςΜαθαίνουν  πώς να συμπεριφέρονται βλέποντας πώς συμπεριφέρονται η μητέρα  και ο πατέρας τους και ακολουθούν το παράδειγμά τους.

Επομένως, φοβούνται όταν φοβάστε, αγχώνονται με ότι σας προκαλεί αναστάτωση και χαίρονται με ότι σας κάνει χαρούμενους!

Γι’ αυτό καλό θα είναι οι συζητήσεις σας γύρω από την πανδημία, να μην περιέχουν ανησυχία. Βεβαιώστε τα παιδιά σας ότι είναι ασφαλή και ακούστε προσεκτικά τις ερωτήσεις τους. Ακόμα καλύτερα, ζητήστε να σας ζωγραφίσουν το πως αισθάνονται και ανταποκριθείτε με κατανόηση και επιβεβαίωση πως όλα θα πάνε καλά!

Επιπλέον, στις ερωτήσεις των παιδιών γιατί δεν μπορούν να δουν τους φίλους τους, απαντήστε ότι  είναι εντολή από το υπουργείο Υγείας για να προφυλαχθούμε από τον ιό ώστε   να μη μεταφερθεί σε άλλους συνανθρώπους μας!

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να κρατήσετε σταθερό ένα πρόγραμμα καθημερινής ρουτίνας. Ασχοληθείτε με την μελέτηγυμναστικήχορόζωγραφικήβίντεο-παιχνίδιαχρήση του messenger για επικοινωνία με φίλους και συγγενείς καθώς και μικρούς περιπάτους στα όρια του επιτρεπτού!

Αν παρόλα αυτά, κάποιες φορές νιώθετε ένταση, χρησιμοποιείστε τις ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, οι οποίες καλμάρουν το νευρικό σύστημα! Ασκηθείτε μαζί με τα παιδιά σας!

#menoumespiti_αγαπημένοι

 

Φούλη Μπακάλη
 
Ψυχολόγος ΠΕ23
ΕΔΣ Κωφών Βαρηκόων Πανοράματος

Οι προγνώσεις καιρού παρέχονται απο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.