We hear only via colors - Ramnicu Valcea (Ρουμανία)

 

Από 27 Μαϊου έως 1η Ιουνίου 2012 πραγματοποιήθηκε η μετακίνηση 5 μαθητών και 4
εκπαιδευτικών του σχολείου μας στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος ?We hear only via colors?.
Ήταν η δεύτερη μετακίνηση στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος η οποία ακολούθησε την αρχική του Βερολίνου.

Το θέμα που είχε επιλεγεί κατά την πρώτη μας συνάντηση να παρουσιάσουμε εικαστικά στη Ρουμανία ήταν η ΦΙΛΙΑ.

Ως σχολείο επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τη φιλία μεταξύ Πάτροκλου και Αχιλλέα στον Τρωικό Πόλεμο και
να μεταφέρουμε στο κοινό μας έργο τμήμα αρχαίου αγγείου. Επίσης κατασκευάσαμε με πηλό ένα πλακίδιο
και χαράξαμε και ζωγραφίσαμε τη συγκεκριμένη παράσταση πάνω σε αυτό. Ενημερωτικά φυλλάδια για τη Θεσσαλονίκη,
η ιστορία του Πατρόκλου και του Αχιλλέα γραμμένη στην ελληνική και αγγλική γλώσσα ήταν τα δικά μας αντιπροσωπευτικά
για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της δώρα σε όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

whvc1whvc2

 

Κατά την πρώτη μέρα Δευτέρα έγινε υποδοχή όλων των εταιρικών σχολείων, ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, περιήγηση στους χώρους του Κολεγίου Bratan και έναρξη του προγράμματος. Το απόγευμα της ίδιας μέρας συνοδευόμενοι από μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου περιηγηθήκαμε στα σπουδαιότερα αξιοθέατα της πόλης.

Κάθε πρωί μαθητές από όλα τα εταιρικά σχολεία υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους αλλά και του υπεύθυνου των εικαστικών τεχνών του κολεγίου ζωγραφίζανε τον πίνακα που είχε επιλεγεί. Τα απογεύματα μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτούμε αξιοθέατα της περιοχής.

Την Τρίτη το απόγευμα επισκεφτήκαμε το ορυχείο Αλατιού, 35 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη. Ένα ορυχείο το οποίο σε βάθος 30 μέτρων και με 1.500 m αξιοποιημένους διαδρόμους φιλοξενούσε μια ολόκληρη πόλη.

Την Τετάρτη επισκεφτήκαμε τη φημισμένη πόλη της Τρανσυλβανίας Sibiou (Καρπάθια Όρη) και περιηγηθήκαμε στην περιοχή.

Την Πέμπτη το βράδυ έγινε η τελευταία συνάντηση ? γεύμα και αποχαιρετιστήκαμε.

Την Παρασκευή νωρίς το πρωί αναχωρήσαμε για το Βουκουρέστι όπου και διανυκτερεύσαμε. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε διάφορα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία καθώς και αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Ρουμανίας.

Σάββατο πρωί επιστρέψαμε στη Θεσσαλονίκη.

 

whvc3whvc4whvc5

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν άλλους μαθητές και εφήβους από την Ευρώπη, μαθητές από το κολέγιο Bratan, το σχολείο Κωφών της Τραπεζούντας, το σχολείο Κωφών στο Sibiou, να σχεδιάσουν, να ζωγραφίσουν, να παίξουν θέατρο, να χορέψουν και να μάθουν περιηγηθούν στο δάσος κλπ.

Ήταν ένα μοναδικό ταξίδι γεμάτο πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες για όλους μας, όπως παρατήρησαν οι εκπαιδευτικοί, εκφράστηκε από τους μαθητές και διαπιστώθηκε από τους ίδιους τους γονείς.

Τέλος κατά την συνάντηση μας οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία της επόμενης μετακίνησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 15 έως 20 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Επιλέχθηκε δε ως θέμα που θα ζωγραφιστεί σε κεντρικό σημείο του σχολείου μας «Ζωγραφίζουμε τα δικαιώματα μας». Ζητήθηκε δηλαδή από κάθε εταιρικό σχολείο να παρουσιάσει με τον τρόπο που θα επιλέξει εκείνο ένα από τα δικαιώματα του παιδιού.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην συντονίστρια του προγράμματος κ.Tatiana Marandici και στο υπόλοιπο προσωπικό του κολεγίου για την άψογη οργάνωση του προγράμματος και τη ζεστή τους φιλοξενία.

Για το Δημοτικό Σχολείο Κωφών Βαρήκοων Πανοράματος

Η Διευθύντρια του Σχολείου

Αναστασία Γκουβατζή

We hear only via colors-Berlin

 

We hear only via colors-Berlin

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών-Βαρήκοων Πανοράματος

Έκθεση από τη συμμετοχή στην πρώτη επίσκεψη στα πλαίσια της υλοποίησης του Προγράμματος ?Wehear only via colors?

Βερολίνο 12-16/12/11

Στα πλαίσια του Comenius/MultilateralPartnership τον Σεπτέμβριο του 2011 ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος ?Wehearonlyviacolors?. Είναι μία πολυμερής σύμπραξη στην οποία συμμετέχουν τα σχολεία τεσσάρων χωρών: (Ι) Ιδιωτικό Γυμνάσιο και Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Βερολίνο), (ΙΙ) Δημοτικό Σχολείο Κωφών της Τραπεζούντας (Τουρκία/συντονιστικό σχολείο), (ΙΙΙ) Δημοτικό Σχολείο Κωφών ? Βαρήκοων Πανοράματος (Ελλάδα) και (IV) Σχολείο της Ρουμανίας (όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης σε ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο).

Πρόκειται για μία συνεργασία 4 σχολείων από διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης στα οποία φοιτούν κωφοί και ακούοντες μαθητές, όπου σαν μέσο επικοινωνίας χρησιμοποιείται η τέχνη. Αποφασίστηκε κατόπιν ηλεκτρονικής αλληλογραφίας κάθε σχολείο να επιλέξει τα δικά του μηνύματα, σκέψεις, θέσεις που επιθυμεί να διαδώσει ζωγραφίζοντας τους τοίχους των εταιρικών σχολείων.

Στην επίσκεψη, από το Σχολείο Κωφών του Πανοράματος συμμετείχαν η κ. Αναστασία Γκουβατζή (συντονίστρια/Δντρια), Θωμαή Στάμου και Ευμορφία Μπακάλη. Το σχολείο μας επέλεξε να επικοινωνήσει μηνύματα βασιζόμενα στις αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης δηλαδή: ίσες ευκαιρίες για συμμετοχή των μαθητών στην εκπαίδευση (UNICEF) και σε όλες τις δράσεις αυτής, ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη, προστασία του περιβάλλοντος (WWF) και προστασία των υπό εξαφάνιση ειδών (χελώνες, αρκούδες). Στην πρώτη επίσκεψη δεν συμμετείχαν μαθητές από το σχολείο μας και για το λόγο αυτό αποτυπώθηκαν από τους μαθητές του σχολείου μας όλα τα παραπάνω ζητήματα με χρώματα και σχήματα σε καμβά διαστάσεων 17Χ23cm. Το συγκεκριμένο έργο αναρτήθηκε στον τοίχο του Γυμνασίου του Βερολίνου (φωτ. 1) και ο λογότυπος του σχολείου και της Θεσσαλονίκης μαζί με το θέμα που επιλέχθηκε ζωγραφίστηκε στο παραπάνω σχολείο (φωτ.2).

 

Οι προγνώσεις καιρού παρέχονται απο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ποίησης!